Wat kan de OR voor mij betekenen?

wat doet een ondernemingsraad

Tijdens voorgesprekken met ondernemingsraden krijgen we vaak te horen dat er in de training aandacht moet komen voor de relatie met de achterban.  De achterliggende gedachte is dat de 'achterban' niet precies weet wat de ondernemingsraad voor hun kan betekenen.

 • Waarom is er eigenlijk een ondernemingsraad?
 • Wat doet een ondernemingsraad?
 • Wat kan een ondernemingsraad voor mij betekenen?

Lastig als je net OR-lid bent geworden

​Zeker wanneer je net zitting hebt genomen in de ondernemingsraad kan het nog wel eens lastig zijn. Want het gebeurt nog wel eens dat je 's-morgens vroeg bij de koffieautomaat staat en een collega komt naar je toe. Jij zit toch in de ondernemingsraad? Ja, dat klopt. En vervolgens verteld de persoon wat hij/zij in de afgelopen tijd heeft meegemaakt. 

Je toont als OR-lid volop begrip. En het gesprek wordt afgesloten met 'kan je dit probleem voor mij in de OR-vergadering bespreken?'. Als nieuw OR-lid ben je blij dat je een agenda-punt kan agenderen. ​

Taak van de OR

Als OR is het niet je taak om individuele zaken bespreekbaar te maken tenzij het probleem groter is dan die ene persoon die bij je is komen klagen. Het wordt nog lastiger wanneer je het voorbeeld bespreekbaar maakt in de overlegvergadering met de bestuurder. Want die stuurt je terug de organisatie in om te onderzoeken of het probleem al in 'de lijn' besproken is?

Kortom, het kost veel tijd en die tijd had je misschien beter kunnen besteden aan andere zaken. En voor de bestuurder(s) is een dergelijke zaak 'heerlijk' want hij/zij hoeft zich niet druk te maken over andere lastige onderwerpen.​

Vertel de achterban waar je voor bent!

Van belang is dat de ondernemingsraad zijn achterban duidelijk kan maken waarvoor hij is. Voor ondernemingsraden die hun achterban willen informeren over het werk van de OR is een speciale folder gemaakt. In de folder wordt in het kort een aantal wetenswaardigheden over de ondernemingsraad duidelijk gemaakt.

In de folder wordt ingegaan op:

 • Wat is een ondernemingsraad?
 • Waarom is er eigenlijk een ondernemingsraad?
 • wat zijn de rechten van een ondernemingsraad?
 • Wat zijn plichten van een ondernemingsraad?
 • Hoe is de medezeggenschap in onze organisatie geregeld?

Informeren van de collega's

Download de folder via onderstaande button. En na het downloaden kan je het document zo aanpassen zoals je dat zelf wilt. Daarna (af)drukken en verspreiden naar alle collega's.

Conclusie

Met de folder kan de ondernemingsraad zijn achterban informeren over medezeggenschap. Want een belangrijk punt is dat de ondernemingsraad de steun van de achterban nodig heeft! 

Wat doet een ondernemingsraad is daarom een eerste stap om de relatie (indien nodig) enorm te verbeteren.

DOWNLOAD DE FOLDER

Jan Bubberman | OR-trainer

Praktisch, resultaatgericht en met een flexibele instelling werk ik met veel enthousiasme als trainer/adviseur voor ondernemingsraden in verschillende branches. Benieuwd naar mijn aanpak? Nodig mij geheel vrijblijvend (en kosteloos) eens uit! Volg mij op Facebook, Google+, Instagram of Twitter.

 • adekelver schreef:

  ik wil graag de folder Wat doet een ondernemingsraad? ontvangen

 • Karin Philippi schreef:

  Graag ontvang ik de folder Wat doet een ondernemingsraad?

 • N. Helmich schreef:

  Ik wil graag de folder downloaden dit lukt echter niet?
  Kunt u mij verder helpen?

 • >