Training Wet op de Ondernemingsraden

Praktisch aan de slag!

Duur: 1-dag    |  Investering: € 295   | Max. deelnemers: 15

 • Je leert alles over het adviesrecht
 • Je leert wat het instemmingsrecht betekent
 • Je weet wat je van je bestuurder mag verwachten

Om succesvol deel te nemen aan de training Wet op de ondernemingsraden is geen specifieke voorkennis nodig. Door de praktische opzet kunnen zowel beginnende OR-leden als de meer ervaren OR-leden profiteren van deze training.

Weet wat er in de Wet op de ondernemingsraden staat

Je bent misschien net nieuw in de ondernemingsraad? En vanzelfsprekend vraag je je af wat je met het adviesrecht precies kan doen? Wat de bestuurder behoort te doen en hoe de OR een toegevoegde waarde kan zijn in het overleg.

Er zijn best veel uitdagingen waar je in de dagelijkse praktijk mee te maken krijgt als nieuw OR-lid. Van belang is dat je je bevoegdheden weet en ze goed leert te gebruiken. Want je zit tenslotte in de OR als vertegenwoordiger van al je collega's en voor hen wil je resultaten boeken, toch. En dan is het belangrijk dat je wel weet wat je wel en niet kan.

In deze training Wet op de ondernemingsraad gaan we daar uitgebreid op in.

Waarom een training Wet op de ondernemingsraden?

In de dagelijkse praktijk merken we vaak dat ondernemingsraden (of zijn leden) het soms toch lastig vinden om de Wet te gebruiken. Niet om de relatie met de bestuurder ter discussie te stellen maar gewoon omdat het niet helder is. En het is soms ook lastig om tijdens een discussie met de bestuurder kenbaar te maken dat een bepaald onderwerp valt onder het adviesrecht of instemmingsrecht.

Daarbij komt soms ook dat de bestuurder aangeeft dat hij genoemde informatie zo snel mogelijk bij de OR kenbaar wil maken of dat er gezegd wordt dat het een pilot is die men voor 1-jaar gaat uitproberen. Vaak ontstaat dan de twijfel bij de leden van de OR. Of dat de bestuurder na de bespreking van een onderwerp doodleuk aangeeft dat de genoemde informatie niet buiten deze vier muren mag komen. Dit is voor menig lid van de ondernemingsraad lastig.

Daarnaast merken we ook vaak dat het bij ondernemingsraden niet duidelijk is dat de bespreking van de algemene gang van zaken, die twee keer per jaar besproken behoort te worden, toch hele belangrijke vergaderingen zijn. Bij terugkoppelingen hoor ik vaak 'ja maar, de bestuurder had niets te melden ...'. Of: de bestuurder weet niet wat er van hem/haar verlangt wordt ..?

Wat leer je tijdens deze training

 • je leert wat de taak en positie van de OR is
 • hoe je om kan gaan met de bespreking van de algemene zaken
 • wat het adviesrecht betekent
 • hoe de OR om kan gaan met het instemmingsrecht
 • wat je doet wanneer er geheimhouding wordt gevraagd
 • hoe het advies van de OR kan worden geformuleerd

Wat levert de training je op?

Na de Training Wet op de ondernemingsraden heb je de kennis en ervaring om je als een goede vertegenwoordiger op te stellen in het overleg met de bestuurder. Je weet hoe je om kan gaan met de bespreking van de algemene gang van zaken en hoe je je als pro-actief lid daarin kan opstellen. Zodat je nog voor het verstrekken van de adviesaanvraag al in gesprek bent met de bestuurder. Tijdens de training wordt je stap voor stap uitgelegd hoe je jezelf als OR-lid kan positioneren in het overleg met bestuurder maar ook met de achterban.

Ook na de training helpen wij je graag verder!

Na de training gaan de meeste OR-leden, in hun eigen vertrouwde omgeving, pas echt actief aan de slag met bepaalde onderdelen vanuit de Wet op de ondernemingsraden. Op dat moment kunnen er natuurlijk vragen ontstaan, waarvoor je ons altijd kan benaderen via telefoon of mail. Wij helpen je graag!

Actief aan de slag met de Wet op de ondernemingsraden?
Schrijf je dan nu in voor de training Wet op de ondernemingsraden via het formulier aan de rechterkant:

Training Wet op de ondernemingsraden

 • Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

  Wil je meedoen aan de training Wet op de ondernemingsraden? Schrijf je dan via onderstaand formulier in.