OR werk over 1-maand door een OR-lid

Op enig moment kwam ik in gesprek met één van de leden van de ondernemingsraad. En in dat gesprek heb ik hem gevraagd iets te vertellen over zijn OR activiteiten. Om het kort te houden heb ik deze blog beperkt tot één maand. Een belangrijk doel wat ik daarbij had is om mensen enthousiast te maken voor het OR werk door te laten ervaren dat er zoveel verschillende zaken bij het OR werk komen kijken.

Het OR werk over 1 maand: een maandoverzicht

Maandag 1 februari – vergadering met de OR

Voorbereiden van de overlegvergadering van volgende week.

Het overleg met de ondernemingsraad is een belangrijk deel van het OR werk. We bespreken de punten die van de bestuurder af komen, en onze eigen initiatiefpunten. Meestal hebben we elke twee weken een kort overleg. Het overleg met de bestuurder is bij ons eens per zes weken.

Wij zitten met 5 mensen in de ondernemingsraad; de hoeveelheid hangt af van het aantal werknemers. In het begin liepen de vergaderingen erg slecht, maar na een training werd dat beter. We hebben nu een vaste volgorde:

 • we bespreken eerst de post
 • mensen kunnen mededelingen doen (bijvoorbeeld: als je iets hebt opgevangen wat voor de OR belangrijk is). Het kan ook zijn dat er een verslag ligt van een OR-commissie, bijvoorbeeld van de VGWM-commissie (een commissie voor arbeidsomstandigheden).
 • de echte agendapunten bereiden we altijd voor, doordat ieder de stukken leest en alvast bedenkt wat we er mee moeten.
 • we maken notulen van de vergaderingen met een afsprakenlijst (hierin houden we bij wie wat doet en wanneer).

Maandag 8 februari – overlegvergadering met de bestuurder

Het was spannend deze vergadering: we hebben het voor de derde keer gehad over de kantine. De bestuurder wil deze het liefst privatiseren. Het (kantine)personeel wordt dan in dienst genomen door een cateringbedrijf. Dat betekent voor hen in ieder geval slechtere arbeidsvoorwaarden. Ook voor de sfeer in het bedrijf vinden zij en wij het fijner als het één geheel blijft. Wij gaan hier dus niet zomaar mee akkoord. Trouwens in de maand januari hebben we iemand ontmoet tijdens een thematische training waar in haar bedrijf de catering was uitbesteed en daar was een grote ontevredenheid ontstaan onder het personeel. Deze punten hebben wij meegenomen in het overleg met onze eigen bestuurder.

We hebben veel gerekend, een paar keer overlegd en vakorganisaties om advies gevraagd. Als OR hebben we veel publiciteit gemaakt naar de achterban. En onze activiteiten hebben succes gehad want de privatisering gaat niet door. We moeten wel op andere vlakken bezuinigen, maar al met al is dat wel overkomelijk.

Dinsdag 9 februari – Nieuwsbrief OR

Meteen met twee mensen uit de OR een nieuwsbrief voor de collega’s gemaakt. Onszelf toch wel wat op de borst geklopt: we hebben wat bereikt!!

Woensdag 17 februari – Collega schiet ons aan over functioneringsgesprekken

Een collega schoot me aan. Volgens haar klopt er iets niet in de manier waarop de functioneringsgesprekken verlopen. Er staat in de regeling dat ze elk jaar gehouden moeten worden met alle personeelsleden, maar bij haar op de afdeling krijgen mensen met tijdelijke contracten geen gesprek. Ik heb beloofd dat ik het na zou zoeken.

 • dit soort vragen kregen we in het begin bijna nooit. De vorige OR had het er nogal bij laten zitten, dus mensen wisten niet dat ze bij de OR terecht konden. Wij hebben in het begin veel aan onze PR gedaan, en nu nog is dat een vast puntje op de agenda. We krijgen nu regelmatig vragen. We kunnen er lang niet altijd wat mee; maar zoiets als dit is zeker iets voor de OR om uit te zoeken.
 • daarbij moet je je gewone werk soms wel beveiligen. Dat gaat natuurlijk gewoon door, dus soms moet je antwoorden op vragen even uitstellen.

Donderdag 18 februari – Uitzoeken regeling functioneringsgesprekken

Nagezocht hoe de regeling met betrekking tot functioneringsgesprekken is. De collega gebeld voor meer informatie. Het klopt inderdaad niet. Ik zal dit eerst met de andere OR-leden bespreken. Daarna kunnen we het met de bestuurder bespreken.

 • dat is een vaste afspraak: we brengen nooit iets in de overlegvergadering in zonder het met elkaar besproken te hebben. Zo voorkom je dat je iets over het hoofd ziet, of onenigheid hebt waar de bestuurder bij zit.

Vrijdag 19 februari – OR platform

Voor veel ondernemingsraden bestaat zoiets als een platform (georganiseerd door vakorganisatie), waar je OR-leden van andere instellingen ziet. Je kunt er inhoudelijke onderwerpen bespreken, maar ook strategietips uitwisselen (hoe hebben anderen zaken aangepakt en al of geen resultaat bereikt?). We regelen meestal dat er één van de OR gaat; die geeft de informatie dan door aan de rest.

Woensdag 24 februari – Leesuurtje

 • er is altijd wat te doen voor de OR. Om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen lees ik een aantal bladen:
  • vakbondsbladen
  • Medezeggenschap / OR-informatie = OR vakbladen
  • vakinhoudelijke tijdschriften

Daarnaast zijn er ook regelmatig vergaderstukken te lezen, of concepten van onze eigen voorstellen of reacties. Ik plan in ieder geval eens in de maand een leesuurtje in tijdens werktijd; om daar in ieder geval ook aan toe te komen, anders zit ik te vaak thuis nog stukken te lezen.

Ben benieuwd hoe jou maand eruit ziet? Mail je ervaring naar: [email protected]

Posted in

Jan Bubberman | OR-trainer

Als trainer / adviseur voor ondernemingsraden en PVT's vind ik het belangrijk dat er een optimale onderlinge samenwerking is. Dus in vele situaties is dat het eerste waar ik werk van maak.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.